Gecoördineerde statuten vzw V.R.I.E.N.D.E.N.
Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 10 januari 2025
(wijziging artikel 2)
Titel I – Benaming, maatschappelijke zetel, doel, duur.
Artikel 1
De naam van de vereniging luidt: Voor Rotselaar Iets Enig, Nieuw, Dynamisch En NeutraaI, hierna aangeduid 'V.R.I.E.N.D.E.N.' vzw. Het is een ‘vereniging zonder winstoogmerk’ zoals omschreven in de wet van 27 juni 1921, 2 mei 2002 en de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatblad van 4 april 2019, hierna het WVV . De VZW V.R.I.E.N.D.E.N. is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.
Artikel 2
De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in het Vlaams Gewest.
Het bestuursorgaan bepaalt bij eenvoudige beslissing het adres van de zetel en zorgt dat aan de wettelijke bepalingen inzake bekendmaking en publicatie van dit adres voldaan wordt.
Artikel 3
Het hoofddoel van de vereniging is het bevorderen van de sociale contacten, zowel tussen de leden onderling, als tussen de leden en de locale, regionale en internationale gemeenschappen, en het voor de leden op alle domeinen, ook financieel, bereikbaar maken en in stand houden van culturele, toeristische, culinaire en folkloristische gebruiken, evenementen en plaatsen.
Artikel 4
De goederen van de vereniging moeten worden aangewend voor dit doel. De vereniging kan alle initiatieven nemen die op directe of indirecte wijze met de doelstellingen in verband staan of ze helpen realiseren. Zonder limitatief te zijn:
- opleiding- en vormingssessies, toeristische dagtrips en reizen in binnen- en buitenland
- culinaire, culturele en folkloristische evenementen
Zij kan in deze zin ook, op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, doch slechts voor zover de opbrengst hiervan uitsluitend wordt besteed aan dit doel.
Voor het bereiken van haar doel mag ze in gebruik of eigendom alle roerende of onroerende goederen bezitten, ontvangen, verkopen of verwerven.
Wanneer een lid en goed ter beschikking stelt van de vzw en dit later wenst terug te vorderen, kan dit alleen wanneer dit schriftelijk overeengekomen werd door beide partijen.
Titel II – Lidmaatschap
Artikel 5
De vereniging telt minstens 3 leden. Indien het aantal leden minder bedraagt dan 3, wordt de vereniging ontbonden. De goederen van de vereniging moeten in dat geval worden bestemd tot een doel dat aansluit bij het doel van de vereniging en mogen niet worden uitgekeerd aan de leden. De vereniging kent twee soorten leden: effectieve leden en toegetreden leden. Beide categorieën worden hierna “leden” genoemd.
Effectieve leden zijn van rechtswege de stichters en alle leden, die lid waren op 31 december 2022, en het lidgeld van 2023 betaald hebben. Zij worden uitgenodigd op de Algemene Vergadering, waar ze stemrecht hebben. Toegetreden leden onderschrijven de doelstelling van de vereniging. Ze worden uitgenodigd op de Algemene Vergadering maar hebben geen stemrecht, en kunnen geen deel uitmaken van de Raad van Bestuur.
Toegetreden leden worden effectief lid ten vroegste na één jaar en na goedkeuring door het Bestuursorgaan. De lidmaatschapsbijdrage van effectieve en toetredende leden wordt jaarlijks vastgesteld door de het Bestuursorgaan en kan nooit de 50 euro overschrijden. Door het betalen van de bijdrage bewijst men tevens zijn lidmaatschap.
Artikel 6
Elke kandidatuur voor effectief lidmaatschap is onderworpen aan de goedkeuring van het Bestuursorgaan, zonder mogelijkheid van beroep. Zij beslissen soeverein en kunnen een lid weigeren zonder dit te moeten motiveren.
Artikel 7
Elk lid kan te allen tijde uit de vereniging treden. Hij moet dit schriftelijk meedelen aan het adres van de vereniging. Een lid dat zijn jaarlijkse bijdrage niet betaald heeft vóór 31 maart wordt geacht ontslag te nemen en zal zich opnieuw als nieuw lid dienen aan te melden zoals voorzien in art. 6. Het ontslag van een lid gericht aan het Bestuursorgaan kan nooit worden geweigerd. De hoedanigheid van lid gaat verloren door overlijden, door vrijwillige ontslagneming of door uitsluiting door een beslissing van de Algemene Vergadering.
Artikel 8
Toetreding tot de vereniging veronderstelt dat het kandidaat-lid zich akkoord verklaard met de statuten en het intern reglement. Hij verklaart de doelstellingen van de vereniging ten volle te onderschrijven, en engageert zich, ieder naar eigen vermogen, om zich actief in te zetten bij de organisatie van de activiteiten.
Artikel 9
In geval van ernstig wangedrag van een lid en/of inbreuken op de statuten en het intern reglement, kan de het Bestuursorgaan een lid schorsen. De uitsluiting van een lid kan enkel worden uitgesproken door de Algemene Vergadering met een twee derde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De leden en hun eventuele rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, en kunnen bij uittreding, uitsluiting of overlijden nooit teruggave of vergoeding vorderen voor gestorte bijdragen of gedane inbrengen.
Artikel 10
Noch de effectieve leden, noch de toetredende zijn aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging.
Titel III: Bestuur
Artikel 11
De vereniging wordt geleid door een Bestuursorgaan van max.7 personen, die lid zijn van de vereniging en kan niet minder dan 3 bedragen. Het mandaat van bestuurslid is onbezoldigd. Kandidaat-bestuursleden dienen minstens één volledig jaar effectief lid te zijn van de vereniging, en gaan het engagement aan, om bij verkiezing, de taken die verbonden zijn aan het mandaat, naar best vermogen uit te voeren. De verkiezing van het Bestuursorgaan, dat voor een periode van 4 jaar wordt benoemd, gebeurt met gewone meerderheid van de aanwezige leden op de algemene vergadering. De stemming gebeurt geheim als één lid dit wenst. Leden van het Bestuursorgaan kunnen zich onbeperkt herverkiesbaar stellen. De afzetting van een bestuurslid kan enkel worden uitgesproken door de Algemene Vergadering met een twee derde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, nadat hiervoor een speciale Algemene Vergadering werd ingelegd zoals voorzien in artikel 16.
Artikel 12
Het Bestuursorgaan kiest tussen zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze functies zijn verenigbaar. Tevens kiest het Bestuursorgaan de gemandateerden die namens V.R.I.E.N.D.E.N. vzw in een andere vereniging kunnen zetelen.
Artikel 13
Op uitnodiging van de voorzitter of op aanvraag van minstens drie van zijn leden, vergadert het Bestuursorgaan minstens viermaal per jaar. Het heeft alle bevoegdheden door de wet voorzien en die niet aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden. Het bekrachtigt alle toetredingen en uitsluitingen van de vereniging, organiseert de activiteiten en bepaalt de inhoud van de publicaties. Het Bestuursorgaan wordt voorgezeten door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt het voorgezeten door de ondervoorzitter. Is ook deze verhinderd, dan wordt de vergadering voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders. Elk lid van het Bestuursorgaan beschikt over één stem, eventueel aangevuld met hoogstens één volmacht. Voor het stemmen bij volmacht moet een schriftelijke en uitdrukkelijke verklaring van het afwezige lid worden voorgelegd, eventueel per elektronische post. Het Bestuursorgaan vergadert geldig als de helft van de bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd is. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt het bestuursorgaan opnieuw samengeroepen, waarna het geldig vergadert, ongeacht het aantal aanwezigen.
Het Bestuursorgaan neemt zijn beslissingen bij college. Bestuurders die niet akkoord gaan met een beslissing van het Bestuursorgaan kunnen dit laten noteren in de notulen van de vergadering.
Artikel 14
Bestuursleden die vier achtereenvolgende vergaderingen zonder geldige reden afwezig zijn, worden als ontslagnemend in hun mandaat beschouwd. Indien in de loop van een mandaat een plaats van een bestuurslid vrijkomt, kan de eerstvolgende Algemene Vergadering een bestuurslid benoemen, die dit mandaat beëindigt.
Artikel 15
De vereniging wordt in alle handelingen, contracten en betrekkingen, in of buiten rechte, geldig vertegenwoordigd door minstens 2 leden van het Bestuursorgaan. Voor de Bankrekeningen worden de gevolmachtigden aangeduid door het Bestuursorgaan. Financiële verrichtingen op de bankrekeningen van de vereniging vereisen slechts één handtekening van een van de gevolmachtigden.
Titel IV: De Algemene Vergadering
Artikel 16
De Algemene Vergadering bestaat uit alle effectieve leden. Ze heeft het soevereine gezag over de vereniging. Haar beslissingen zijn rechtsgeldig en binden alle leden.
In het bijzonder is ze bevoegd voor:
- De wijziging van de statuten
- De benoeming en de afzetting van de leden van het Bestuursorgaan
- De kwijting van de bestuursleden op het einde van het werkingsjaar
- De goedkeuring van de begroting en de rekeningen
- De ontbinding van de vereniging
- De uitsluiting van een lid
- Alle gevallen waarin de statuten dat vereisen
Alle restbevoegdheid is voorbehouden aan de het Bestuursorgaan.
De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het Bestuursorgaan of zijn door het Bestuursorgaan aangeduide vervanger. Elk lid beschikt in de Algemene Vergadering over één stem, eventueel aangevuld met hoogstens één volmacht. De Algemene Vergadering vergadert geldig als de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, tenzij voor die gevallen waarin de wet dit anders voorschrijft. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt de Algemene Vergadering opnieuw samengeroepen, waarna ze geldig vergadert, ongeacht het aantal aanwezigen.
Artikel 17
De Algemene Vergadering wordt minstens één maal per jaar bijeengeroepen in de loop van de maand januari of februari, en wanneer één vijfde van de leden zulks vraagt. Verder kan ze vergaderen wanneer het doel of het belang van de vereniging dit vereist. Alle leden worden minstens 15 dagen bij voorbaat per (elektronische) post uitgenodigd, en ontvangen in bijlage de agenda. De uitnodiging wordt opgesteld en ondertekend door de voorzitter of de secretaris en vermeldt plaats, dag en uur van de vergadering, alsook de agenda. Ze worden hiertoe gemandateerd door het Bestuursorgaan. De Algemene Vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld zijn, uitgezonderd over de wijziging der statuten, op voorwaarde dat twee derde van de aanwezige stemgerechtigden er mee instemmen dat het niet-geagendeerde onderwerp toch behandeld wordt. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gebracht.
Artikel 18
De besluiten van de Algemene Vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden, tenzij het een wijziging van de statuten of een afzetting van een bestuurder betreft, waar alle wettelijke beschikkingen van kracht zijn.
Een wijziging in de doelstellingen van de vereniging kan slechts met vier vijfde van alle aanwezige leden tot stand komen. Bij staking van de stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend.
Artikel 19
Van elke algemene vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en de voorzitter en ingeschreven in een daartoe bestemd register. Deze notulen blijven steeds ter inzage van de leden op eenvoudige vraag. Derden die wensen kennis te nemen van de beslissingen van de Algemene Vergadering, kunnen daartoe een gemotiveerde aanvraag zenden aan het Bestuursorgaan. Het Bestuursorgaan beslist, rekening houdend met alle wettelijke bepalingen en privacyregels, welk gevolg er aan deze vraag kan of moet gegeven worden.
Titel V: Middelen en begroting
Artikel 20
De middelen en het vermogen van de vereniging bestaan uit de bijdragen van de toegetreden leden, uit toelagen, giften, leningen, subsidies, legaten, schenkingen, inkomsten en baten in functie van het maatschappelijke doel. Eveneens occasionele verkopen van drank en/of voedingswaren ter gelegenheid van festivals, festiviteiten of dergelijke, georganiseerd door de vereniging zelf, door andere groepen, vereniging of instanties, of in samenwerking met deze laatsten. De vereniging houdt zich hierbij aan de geldende reglementen en juridische bepalingen terzake.
Artikel 21
Elk jaar wordt de balans van het afgelopen werkingsjaar, dat loopt van 1 januari tot 31 december, vastgelegd en wordt een begroting opgemaakt voor het volgende werkingsjaar. Beide worden voorgelegd aan het Bestuursorgaan bij het begin van de maand januari en onderworpen aan de goedkeuring op de eerstvolgende Algemene Vergadering. Op deze vergadering wordt de balans al dan niet goedgekeurd, en al dan niet ontheffing verleend aan de leden van het Bestuursorgaan.
Titel VI: Ontbinding en vereffening
Artikel 22
In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging stelt het Bestuursorgaan één of meer vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheden. Na vereffening van alle schulden wordt het patrimonium aangewend ten gunste van een door de Algemene Vergadering aan te duiden vereniging met parallelle doelstellingen of een gelijklopend maatschappelijk engagement.
Titel VII: Slotbepalingen
Artikel 23
De wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd op 2 mei 2002 en op 23 maart 2019, zijn onverminderd van toepassing voor de eventualiteiten waarvoor geen regeling is voorzien.
Het Intern Reglement voorziet in alle instanties, waarin de wet geen uitsluitsel geeft en regelt de zaken van inwendige orde. Tevens bevat het de aanvullingen bij en de verdere omschrijving van bovenstaande artikels.
Gewijzigde statuten goedgekeurd door de Algemene Vergadering te Rotselaar op 10/01/2025
De voorzitter De secretaris Anne Duchateau Luc Van Asch
Statuten gewijzigd op
-31/12/2009 : oprichtingsstatuten
-9/1/2015 : wijziging bestuur
-21/5/2022 : wijziging bestuur en maatschappelijke zetel
-15/06/2023 : aanpassing aan de wet van 23 maart 2019
-10/01/2025 : wijziging Artikel 2